Cała roślina ma odcień zielonawo-szarawy
Kwitnie w lipcu. Cała roślina ma odcień zielonawo-szarawy z wyraźnymi, czerwonymi nabiegami antocyjanu. Odznacza się cierpkim, korzennym zapachem. System korzeniowy jest słabo rozwinięty. Należy do roślin owadopylnych, chętnie odwiedzanych przez pszczoły. Sposób uprawy i zbioru Mimo swego pochodzenia, cząber udaje się w Polsce dobrze i przystosowany jest do naszego klimatu. Lubi ziemię żyzną, próchniczną, starannie uprawioną. Przy glebie zwięzłej wschody często bywają nierównomierne i późne. Lubi stanowiska o odczynie obojętnym, a nawet zasadowym. Lepiej, gdy miejsce uprawy jest dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatrów. W ogrodach uprawia się go po warzywach w drugim roku po oborniku, najlepiej na zagonie. Wysiewa się w kwietniu, w rzędy co 30 cm, lekko jedynie przyprószając ziemią i uklepując, ponieważ kiełkują lepiej na świetle niż w ciemności.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: